Han kalder sig selv en simpel motionist, men har tilbagelagt tusinde af kilometer på åbent hav og på sin cykel, ligesom han har slidt flere hundrede løbesko op. Eslam Djani Saadaltloo har oplevet 61 somre, men lader ikke kroppens aldring og skavanker være en hindring for sine fysiske bedrifter.

Hvornår begyndte din interesse for sport?
Jeg er opvokset i Rasht i Iran, som ligger ved Det Kaspiske Hav, og mine forældre boede bagved det lokale stadion. Sport var en naturlig del af mit liv, og jeg og mine venner svømmede dagligt i havet og dyrkede karate, boksning og brydning.

Hvornår begyndte du at cykle og løbe?
img1057Da jeg kom til Danmark måtte jeg lægge karate på hylden på grund af en knæskade, og løb blev min nye passion. Udover at løbe kørte jeg på mountainbike i de smukke skovområder omkring Aarhus. På trods af sne og is mountainbikede jeg, og en dag bemærkede jeg en gruppe mennesker nede ved vandet, som bankede hul på isen. Det var en vinterbadeklub, og dér fik jeg venner, som også cyklede i klubber. Mit sportsliv er altid blevet udvidet på grund af venskaber.

Hvad gør du for at undgå skader?
Jeg lytter til min krop. Med alderen begyndte min højre hofte at volde mig problemer, og den dag i dag løber jeg ikke. Jeg elskede at løbe, og svømningen ville aldrig have fyldt så meget, hvis det ikke var for min hofteskade. Mine skuldre og min ryg giver mig ofte smerter, da jeg er skadet på grund af mit gamle job, men det må aldrig blive en undskyldning for ikke at motionere.

Hvorfor konkurrerer du i åbent hav?
Løb er meget socialt, mens svømning er mere ensomt, fordi man er i sin egen boble nede i vandet. Når det er sagt, så er jeg vild med at svømme i åbent hav, fordi jeg elsker at være ét med naturen. Naturen giver mig følelsen af at være fri. Man gør så meget for andre til hverdag, og det kan være hårdt med arbejde, kollegaer, praktiske gøremål og familie. I naturen er du dig selv, du er din egen. Det gør psyken stærkere at bruge tid i naturen. Og hvis du har en stærk psyke, så kan den negative energi i alle andre aspekter i livet ikke ramme dig.

Hvorfor bliver du ved med at presse dig selv og din krop?
Jeg bliver glad, når jeg dyrker sport og er i naturen. Når jeg svømmer, er det ikke kun min krop, jeg træner, men også min psyke. Vi mennesker er ikke skabt til at være i vandet i så mange timer, og den mur man kan ramme under ekstremløb findes også i vandet. Det er en kæmpe udfordring, når man psykisk har brug for at komme op af vandet, men man ved, at kroppen sagtens kan fortsætte. Så arbejder jeg med min psyke og fortæller mig sig selv “kom nu 1 kilometer mere, 500 meter mere…”.

Hvad er dit næste projekt og hvordan træner du dig op til det?
Til august skal jeg svømme til Aarhus Open Water, så lige nu svømmetræner jeg tre gange om ugen, samtidig med at jeg to gange ugentligt tilbagelægger minimum 50 kilometer på min racercykel sammen med min cykelklub Team Olympia. Udover dette er jeg meget opmærksom på at få mine vitaminer og mineraler samt at spise sundt. Nu går vi foråret i møde, og så skal jeg til at intensivere min træning.

Hvordan kommer man i gang med ekstremsport, når man er oppe i alderen?
Lige meget hvor gammel man er, er det vigtigste at tænke positivt, og hvis du siger til dig selv, at du kan, så skal det nok lykkes. Ingen bliver verdensmester over natten, men tiden klarer det for dig, hvis du lige så stille træner op. Samtidig er det meget vigtigt at tale pænt til dig selv. Jeg har dage, hvor jeg efter 15 minutter i vandet bare skal op, fordi jeg ikke kan mere. Dér bevarer jeg det positive sind og siger til mig selv, at det var det, jeg kunne i dag, og i morgen er en ny dag. Jeg møder ofte mennesker, som er triste over forskellige ting i livet. Mit råd til alle er at prøve at finde en sport, som de kan lide. Det giver så meget positiv energi i livet.

OM ESLAM DJANI SAADALTLO img1055

  • Født i Rasht, Iran.
  • Kom til Danmark i 1985 med sin hustru og to døtre.
  • Tidligere ejer af den populære Grill Middelhavet i Aarhus.
  • 2015: Aarhus til København cykel 375 km
  • 2015: Aarhus-Marseilsløb cykel 110 km
  • 2014: Silkeborg svøm 10 km
  • 2012: Aarhus Open Water 4,2 km – blev nummer 6 ud af 18, og deltog som den anden ældste, mens den yngste var 24 år

Tekst Elise Ghorbani

Artiklen er fra Outdoor Training #13