Islandsk fødte Fylkir Borgeir Sævarsson har to gange tidligere jagtet rekorden om at blive den hurtigste mand rundt om Danmark i kajak – dog uden held. Luksus.land tog en snak med ham om hans eventyr og ambitioner.

Han brænder for at være i vandet, og de første mange år på Island brugte Fylkir i den lokale svømmehal, hvor lysten til at konkurrere mod andre voksede. Dette har bl.a. udmøntet sig i en islandsk rekord i 200 meter brystsvømning, masters svømning (svømmere 30-34 år), der stadigvæk er den gældende rekord. Svømningen dannede grundlag for et liv, hvor mange forskellige sportsgrene skulle afprøves, cykling, vægtløftning, open water svømning og senest kajak, som er blevet den helt store lidenskab for ham.

Hvorfor er det at padle langt i kajak fascinerede for dig.

Jeg elsker følelsen af den frihed, som det giver mig at ro kajak – specielt havkajak. En tur ud i det blå, hvor kun ens fantasi sætter grænsen. Jeg kan også godt lide at konkurrere, og det gør jeg en del af i forskellige typer af kajakker.

Du har i flere omgange jagtet målet om at blive Danmarks hurtigste rundt om landet i kajak. Hvad fik dig i gang med denne drøm?
Jeg kan godt lide at nå “lidt længere” end de andre. Derfor jagter jeg rekorder, forhåbentlig vokser jeg fra dette behov, når jeg bliver ældre – og måske klogere.

Kan du kort beskrive, hvad der gik galt de to første gange, du gik efter rekorden?
I år 2011 knækkede jeg begge mine pagajer. Det skete nok mest på grund af, at jeg havde en dårlig teknik, når jeg roede igennem brændingen på vej mod land. Jeg satte alt for meget pres på pagajbladene i et forsøg på at styre kajakken. Det kunne de ikke holde til.
I år 2012 var jeg for tæt på store sten, der hører til nogle høfder, som ligger nord for Thyborøn på Vestkysten. Dette skete, hvor der blæste omkring 10-12 m/sek fra vest. En bølge knækkede, inden jeg nåede at komme over den, og jeg blev kastet mod de store sten. De smadrede min kajak lige der, hvor jeg sad i den. Reparation ville tage alt for lang tid, så det blev igen til et stop.
I år havde jeg en helt anden type kajak. Kim fra Kanobyg sponsorerede en fantastisk Arrow Empower til mig, en ægte langturskajak. Det gav meget mere ro, og ikke mindst hvile, at ro denne kajak i forhold til den, jeg brugte i tidligere forsøg. Tidligere brugte jeg mere en racelignende kajak. Jeg kunne ro meget længere, holde bedre fokus og ikke mindst bevare overblikket bedre. Mine erfaringer fra forrige forsøg hjalp også rigtig meget, specielt på Vestkysten.

“Først og fremmest skal du kende dine begrænsninger. De bliver godt og grundigt afprøvet og uden tvivl flyttet en del på undervejs – vær klar til det.”

På ernæringssiden kørte jeg stramme planer, som virkede rigtig godt. Ikke mindst den islandske tørfisk, der har et proteinindhold på 80%. Det hjalp gigantisk meget på sådan en lang tur, at der ikke skulle improviseres for meget på denne front.

Jeg fik også denne gang en stor hjælp via mobilen, hvor jeg havde en til at holde øje med vejret for mig, en anden en var klar med afstandsmålinger og en tredje kom med god råd og deltog i planlægningen undervejs.

Det var alle folk, som jeg vidste, at jeg kunne stole på eller tilbyde mere erfaring, end jeg selv har. To af disse hjælpere har selv roet Danmark rundt på den måde, de allerbedste langdistance kajakroere udfører deres ture.

Nu hvor målet er nået, hvilken følelse sidder du tilbage med?
Jeg er naturligvis lettet, glad og tilfreds. Ud af fire rekorder, som jeg var på jagt efter, slog jeg tre og tangerede den fjerde!

Ville du gøre det igen, hvis du fik muligheden?
Så ville det nok være for at følges ad med nogen. Måske min kæreste som også roer kajak.

Hvilke råd ville du give andre, som drømmer om at kaste sig ud i at sejle Danmark rundt i kajak?
Mit råd til dig, som tænker på Danmark Rundt, er, at du prøver Vestkysten i nogle dage, inden du tager af sted. Tag noget godt med på turen, ikke kun mad til maven og humøret, men også nogle realistiske planer, som løbende kan laves om og revurderes under turen, uden at det slår humøret og modet i stykker. Først og fremmest skal du kende dine begrænsninger. De bliver godt og grundigt afprøvet og uden tvivl flyttet en del på undervejs – vær klar til det.

Du har cyklet, svømmet langt og padlet i kajak rundt om Danmark. Hvad er næste projekt, du drømmer om?
Det bliver nok indenfor kajak. Jeg deler mine “projekter” op i mindre og større projekter. Mindre projekter er konkurrencer i f.eks. DM i ocean racing, hvor jeg har været danmarksmester i de sidste to år. Det kræver en del fokus og en helt anden type kajak!

Større “projekter” kræver overnatning, og der tænker jeg nogle år frem. Der tænker jeg særligt på den tyske nordkyst, fra Polen til Danmark, Fyn rundt på tid og Sjælland rundt på tid. Når man roer havkajak, er det kun fantasien, som sætter grænser.

HAVKAJAKROERNES RØD-HVIDE BÅND

Er du klar på en udfordring?

I år 2000 oprettede Havkajakroerne en udfordring og udmærkelse til alle interesserede kajakroere, som handler om at sejle Danmark rundt i en kajak. Det rød-hvide bånd erobres ved at ro rundt om Danmark af en løst fastlagt rute og under overholdelse af et bestemt regelsæt. Arrangementet er som sådan ikke nogen konkurrence, men antallet af dage, der bruges på turen, registreres af foreningen. Alle, der gennemfører turen, erobrer båndet. Turen er ca. 1.200 km lang

SÅDAN GØR DU!

Før starten skrives en anmeldelse med følgende information.

 • Startdato.
 • Navn og alder på den eller de, som vil forsøge sig.
 • Navn på kajakken, som skal anvendes.
 • Liste over sikkerhedsudstyr, som medbringes.
 • Anmeldelsen sendes pr. brev eller e-mail til den ansvarlige for det rød-hvide bånd.

Der gælder følgende regler for korrekt gennemførelse:

 • “Klar dig selv”. Turen skal gennemføres som en sammenhængende langtur, hvor man skal klare sig selv.
 • Skulle sikkerhedsudstyr blive defekt, må nyt anskaffes.
 • Det er tilladt at bugsere kajakken over havis.
 • Der må ikke udlægges depoter.
 • Turen kan også gennemføres i andre kajaktyper (f.eks. toerkajak eller surfski).
 • Hver dagsetape skal indtegnes på et kort (papir eller GPS-tracking) samt bogføres i en medbragt logbog – der stilles ikke stilles krav til at indtegne på et kort undervejs.
 • Bytte af kajak eller møde med følgebil og lignende for komplettering eller aflastning af udrustning er ikke tilladt.
 • Følgebåd/kajak ved kryds er ikke tilladt.
 • Alle dage fra start til slut regnes som hele ro-dage. Der er ingen kontrol af, om reglerne overholdes undervejs. Det er op til roerens moral at overholde reglerne.

FYLKIRS REKORDER PÅ DEN SENESTE TUR

 1. Vadehavet på 1 dag (93 km fra Højer Sluse til Blåvandshug).
 2. Længste dagsetape under et Danmark Rundt forsøg (107 km).
 3. Vestkysten (fra Højer Sluse til Grenen) på 4,5 dage. Den gamle rekord på 7 dage havde han selv i forvejen sammen med to andre – nu er den så hans.
 4. Tangering af de 19 dage som var og er den hurtigste tid rundt om Danmark i kajak.

OM FYLKIRS BORGEIR img313

 • Nationalitet: Islandsk
 • Født:  27. februar 1967
 • Blev født i Patreksfjørdur, en lille fiskerby i den islandske vestfjord, omringet af høje bjerge
 • Har 3 børn Risa, Sævar Patrekur og Anna Jóna. Idag bor Fylkir sammen med sin kæreste Lene og hendes datter Katrine i Sønderborg.

Du kan følge Fylkir Borgeur Sævarsson på www.icekayak.com

Tekst Jacob Gindesgaard

Artiklen er fra Outdoor Training #03