Hendes mission er at inspirere mennesker til at få en sund, glad og stærk krop samt et åbent, nysgerrigt sind, der kan berige deres liv. Og for Lærke Rau er det intet problem, hun er nemlig selv stor fan af at bevæge sig og har en evig fascination af, hvad krop og sind har af potentiale, hvis vi bruger dem rigtigt.

BLÅ BOG

 • Navn: Lærke Rau
 • Alder: 33 år
 • Profession: Mind & Movement Mentor, der vejleder ift. træning, bevægelse, livsstil og tankegang. Hun underviser desuden hos DGI og på Instruktørskolen og CPH West, hvor hun uddanner trænere og instruktører i alt fra personlig træning, JungleSport, CrossGym og funktionel træning til kommunikation, læring, samarbejde og erhvervsøkonomi.
  Hun er tidligere elite-gymnast og eliteroer, og hun kalder sig selv træningstosse og igangsætter med et lykkeligt højt energiniveau. Hun bor på Sjælland med Stefan, som hun arrangerer løbeworkshops med året rundt om f.eks. træningsplanlægning, løbeteknik, trailløb, intervaller og ultraløb.
  Læs mere på www.raumove.com

Hvordan vil du karakterisere sig selv som træningsperson?
Jeg ser mig selv som en inspirator med knald på humøret, fut i glæden og gang i energien. I forhold til de folk jeg træner og underviser, er det vigtigt for mig at motivere dem, finde deres drive og bringe de store smil frem. Træning skal være en leg, så kort kan det siges. Træning skal være noget, man glæder sig til og udfordres af, så man hele tiden udvikler sig.

Hvad fokuserer du især på?
Mit centrale fokusområde er træning med kvalitet! Det skal ikke kun handle om at få sved på panden og ømme muskler. Træningen skal først og fremmest give mening i forhold til mål, kompetencer og ressourcer. Det betyder, at det ikke hjælper at stresse kroppen med intensiv træning, hvis du generelt er stresset, sover for lidt, spiser dårligt og ikke har hovedet med.

Vi kan træne lige så hårdt, det skal være, men det hjælper ikke, hvis resten af livsstilen ikke følger med! Så bliver kroppen bare svagere og svagere.

Hvad beskæftiger du dig mest med som træner?
I øjeblikket underviser jeg andre instruktører og trænere ca. 80% af tiden. De resterende 20% er fyldt med personlig træning – primært af kvinder, der gerne vil optimere deres krop via kost, mindset og træning, og mænd der vil optimere deres løb – f.eks. fra marathon til ultraløb eller have hjælp til styrketræning, der understøtter løbestilen.

Derudover er jeg ved at lægge sidste hånd på min “online personlig træning”. Jeg ved, at mange savner hjælp, inspiration og opbakning til livstilsomlægning eller træningsmål, men at de ikke har mulighed for at møde op til almindelig personlig træning. For dem kan “online” være vejen frem, fordi det er en super fleksibel løsning, der stadig indeholder de samme skræddersyede elementer som klassisk personlig træning.

“Træning skal være en leg – så kort kan det siges. Træning skal være noget, man glæder sig til og udfordres af, så man hele tiden udvikler sig.”

Du bliver vejledt og holdt til ilden på en positiv og kompetent måde, og du står aldrig alene med spørgsmål og tanker, og du kan altid stole på, at der er metode bag galskaben.

Hvad vil du gerne opnå med det?
Drømmen er, at jeg på den måde kan være med på endnu flere spændende livsrejser med de seje mennesker, der vælger at prioritere en stærkere, sundere og gladere tilværelse.

Det er vist ikke en overdrivelse at sige, at du har et twist af ekstremsport inde over dine aktiviteter, hvad skyldes det?
Ja, et lille twist er der nok på trænings-CV’et. Min interesse for ekstremsport har udviklet sig over tid, men startede nok, da jeg flyttede til Oxford for at studere på universitet og i den forbindelse begyndte til roning.

Jeg havde dyrket gymnastik på eliteplan i Danmark i mange år og troede, at jeg trænede meget, når det foregik 3-4 dage om ugen i et par timer.

Men i Oxford trænede man 2 gange om dagen, 6 dage om ugen – og i modsætning til gymnastikken, hvor det kan være svært at måle, hvem der er bedst, blev alt i roklubben målt og ranglistet på store tavler i træningslokalet: Hvem kunne løfte de tungeste vægte, ro 2000 meter hurtigst, få den bedste tid på 10 km løb og så videre.

Jeg havde ikke troet, at konkurrenceelementet ville appellere, men jeg blev grebet og trænede hårdere og mere struktureret end nogensinde før. Jeg opdagede, at jeg kunne få min krop til de utroligste ting, hvis jeg besluttede mig for det.

Vi vandt alverdens ro-mesterskaber, og jeg var i mit livs form og nok for evigt bidt af spørgsmålet: “Hvad kan jeg få min krop til?”

Roning handlede om, hvad jeg fysisk kunne træne min krop op til. Når jeg siden har deltaget i ironmans, adventureraces, ultraløb og lign., har det mere handlet om, hvad jeg kunne få mit hoved til. Når man er i gang i så mange timer, er det ikke kroppen, der siger fra – i hvert fald indtil videre.

Hvor får du alt din energi fra?
Jeg elsker at studere og suge ny viden til mig. Jeg finder bl.a. mit drive og min inspiration i de mennesker, jeg møder på alle de spændende uddannelser, som jeg løbende tager. De har alle nogle kvaliteter, noget viden eller nogle egenskaber, jeg ønsker at lære af.

Derudover prioriterer jeg at bruge meget af min fritid på at læse frem for eksempelvis at se tv. Jeg bliver motiveret, når noget af den viden, jeg har tilegnet mig på en uddannelsen eller via en forskningsartikel, giver resultater hos nogle af de folk, jeg træner, eller de elever jeg underviser.

Ad den vej får jeg hele tiden lyst til at lære mere: Når nu min nye viden lige kunne hjælpe det her menneske, hvad kunne mere viden så ikke hjælpe alle mulige andre omkring mig?

Hvordan kobler du så fra?
Når der er meget run på, prioriterer kæresten og jeg at tage på et par korte ferier, så snart der er en åbning i kalenderen. Der kan være indlagt et par pushups eller en løbetur, hvis kroppen får lyst til det, men oftest smider vi os på strandsengen og slasker dagen lang.

Hvad er din mission – både for dine egne og andres udfoldelser?
At lære folk at bevæge sig og dermed have mulighed for at leve livet.

Vi bliver gladere og oplever mere, hvis vi bevæger os. For nogle handler det om at kunne lege med børnebørnene eller løfte indkøbsposerne op på 4. sal – for andre handler det om lyst til at kaste sig ud i nye udfordringer med sport eller job, ganske enkeltfordi de føler sig stærke og selvsikre i krop og sind.

Træning kan give folk troen på sig selv og viljen til at navigere i deres eget liv. Min mission er at inspirere og hjælpe folk til at udvikle den krop, der skal bære dem gennem livet med smil på læben.

Hvordan træner du selv, og hvad lægger du vægt på i træningen? 
For det meste træner jeg det, jeg har lyst til og er optaget af. Jeg prioriter at være teknisk dygtig og er glad for tung vægttræning for mine ben, men ellers morer jeg mig med at hoppe, springe, løbe, kravle, balancere, klatre – i det hele taget lege! Er i øjeblikket bidt af øvelser i ringe. Den store afvekslingen i træningen sikrer, at jeg altid opretholder styrke, mobilitet og kontrol med min krop.

Det vigtigste ift. min træning er, at jeg synes det er sjovt. Jeg varierer hele tiden efter, hvad krop og hoved har lyst til – eller har godt af – og prøver at bevæge mig hver dag, enten ved at kæmpe med 4 minutters pull ups, lave 45 minutters tung styrke træning, tage en løbetur, nappe et kvarters teknisk bevægelsestræning eller lignende. Typisk melder jeg mig til skøre, vilde eller udfordrende konkurrencer ude i fremtiden – så er jeg motiveret.

Vi købte hus i vinter, så træningen har savnet fokus, men det er dog alligevel blevet til et kuperet trailmarathon på Gran Canaria og to ultraløb på Bornholm.

LÆRKES 10 BEDSTE RÅD TIL AT BEVARE MOTIVATIONEN

 1. Hav det sjovt! Du skal glæde dig til træning – så lav noget, der gør dig i godt humør.
 2. Bliv ved! Der vil altid komme op og nedture, men ingen kan slå én, der aldrig giver op.
 3. Skaf et heppekor! Find en makker, nogen med samme mål, og/eller et miljø, der bakker dig op.
 4. Ros dig selv! Skulderklap er vejen frem. Vær den mest positive og opmuntrende ven, du kan være!
 5. Skriv træningsdagbog! Brug 5 min. til at beskrive dagens træning og humør, så du dokumenterer, hvor langt du flytter dig – også mentalt.
 6. 6. Ryd op i dit liv! Rod roder og spærrer for udvikling. Afslut kapitler, tag nogle beslutninger, erkend, acceptér og kom videre.
 7. Start i dag! Perfekte ‘start-dage’ findes ikke. Begynd nu og arbejd udenom eller igennem ting, der ikke passer ind. Din træning skal kunne holde til, at livet sker.
 8. Undgå fanatisme! Lev livet – men gør det med kvalitet.
 9. Tag små skridt! Ingen klarer alt på én gang. Det behøves heller ikke. Vælg en simpel ting, du kan gøre i dag i retning mod dit mål. Take action. Selv den mindste action flytter bjerge med tiden.
 10. Vælg en udfordring! Find et event, du synes er spændende, som også er lidt vildere, end hvad du tror, du kan. Det er motiverende at have noget at træne imod, og det giver den vildeste forløsning, når man krydser mållinjen.

Tekst Camilla Folsach Madsen

Artiklen er fra Træn #6